Marea magarie

19 martie 2004


Sau din ciclul “Americanii-s de vina, futu-i in gura sa-i fut!” – ce sa mai zicem? Macar sa fie pentru binele nostru, dar noi stim ca-i pentru al lor :( (
Deci se poate, stimabililor, dar nu se vrea… atunci voi sinteti de vina, nu americanii! Comutam si permutam, la loc coman-da!! Cine-i vinovat? Cine-s vinovatii?


PSD scoate 6.500.000.000.000 de lei de la CEC
Guvernul a aprobat credite de 6.500.000.000.000 de lei pentru locuinte ANL si sali de sport
Cu citeva luni inaintea alegerilor, guvernul condus de Adrian Nastase a aranjat un imprumut de 6.500 de miliarde de lei de la CEC. In sedinta de guvern din 11 martie 2004, executivul a emis o ordonanta de urgenta prin care autorizeaza Agentia Nationala de Locuinte (ANL) sa contracteze de la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC-SA) credite in suma de pina la 5.000 de miliarde de lei (ati citit bine, cinci mii de miliarde), iar Compania Nationala de Investitii (CNI) sa cotracteze credite in suma de pina la 1.500 de miliarde de lei, urmind ca institutiile sa returneze banii in maximum 5 ani, adica in 2009. Banii care urmeaza sa fie imprumutati de la CEC, din economiile cetatenilor practic, servesc PSD-ului pentru a-si onora promisiunile electorale facute la inceputul guvernarii.

Potrivit ordonantei, “avind in vedere resursele bugetare limitate si necesitatea finalizarii investitiilor (…) care sint deja angajate sau in curs de angajare potrivit planului de actiuni al Programului de Guvernare pe perioada 2001-2004″, cele 6.500 de miliarde vor fi folosite pentru finantarea a doua programe guvernamentale aflate in pana de bani – cel de constructii de locuinte, aflat in gestionarea ANL, si cel de constructii de sali de sport, de care se ocupa CNI. De mentionat este faptul ca pe ordinea de zi a sedintei de guvern din 11 martie nu figura ordonanta cu pricina, semn ca ochii si urechile presei nu trebuiau sa afle de aceasta noua afacere a guvernului PSD. Ordonanta nu a fost anuntata nici in comunicatele de dupa sedinta cabinetului.

CEC deschide punga pentru ANL
Ordonanta semnata de premierul Nastase si contrasemnata de ministrul finantelor , Mihai Tanasescu , si cel al transporturilor, Miron Mitrea, aduce o modificare esentiala Legii 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnatiuni. “CEC-SA poate acorda credite in lei si valuta in conditiile legii pentru realizarea programelor de interes public, pentru unitatile aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea ministerelor”, spune textul ordonantei. Astfel, guvernul Nastase, “prin derogare de la prevederile legislatiei bancare”, deschide vistieria CEC-ului pentru institutiile publice, care vor avea dreptul de acum inainte sa contracteze credite.

Pina acum doar persoanele fizice si juridice (doar firmele mici si mijlocii, mai putin marile companii si agentiile statului) puteau folosi CEC-ul drept banca. Pe de alta parte, executivul si-a justificat emiterea unei astfel de ordonante cu argumente neconvingatoare, de genul: “resurse bugetare limitate” si “finalizarea investitiilor”.

Potrivit articolului 115, aliniatul 4, din Constitutia nou revizuita, “guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi aminata, avind obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora”.

Credite pentru promisiunile electorale
Guvernul Nastase a hotarit ca ANL si Compania Nationala de Investitii (CNI) sa contracteze credite totale de 6.500 de miliarde de lei de la CEC, pentru a-si respecta promisiunile electorale. In nota de fundamentare semnata de ministrul Miron Mitrea se arata ca “lipsa resurselor bugetare pune in pericol finalizarea acestor constructii (locuintele ANL destinate inchirierii si cele 459 sali de sport construite de cni care vor trebui finalizate pina in decembrie, potrivit planului de masuri aprobat de guvern – n.r.) si, implicit, realizarea unor obiective majore inscrise in Planul de actiune al programului de guvernare pe 2001-2004″.

Aceeasi nota justificativa pe baza careia guvernul a aprobat hotarirea arata ca “resursele alocate de la bugetul de stat sint insuficiente pentru finalizarea unitatilor locative si a numarului de sali de sport prevazute in programele guvernuluiLeave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X